20 apr 2021

Wat is gezondheid?

De huidige definitie van gezondheid van de World Health Organisation tegen het licht, die luidt;

'Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en is niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek'.

De wijze waarop 'gezondheid' gedefinieerd is in deze definitie, bepaalt in grote mate de manier waarop we met zorg en onze gezondheid omgaan. Onbedoeld stimuleert deze definitie de medicalisering van de zorg. In 1948 waren het vooral infectieziekten die bestreden moesten worden - terwijl we nu vooral te kampen hebben met welvaartsziekten. Op dit moment gaat 95% van het zorgbudget naar het bestrijden van ziekte. Het is niet wenselijk dat patiënten en de gezondheidszorg hun focus op ziekte houden, terwijl - ondanks ziekte - een kwalitatief hoogwaardig en zinvol leven mogelijk is. De huidige definitie stimuleert de neiging van mensen in de zorg om voortdurend bezig te zijn met het bestrijden van ziekte en veronachtzaamt de mogelijkheden om een zinvol leven te leiden.

'Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven'.

Machteld Huber
'Goed voelen is belangrijker dan top fit zijn'

FeelGoodClubs

Twee belangrijke FeelGood richtlijnen, de eerste is bewegen en de tweede voeding, dus geen (op geraffineerde suiker na) aandacht op wat er allemaal minder moet, maar aandacht op wat we meer kunnen doen, en dan vanuit de eigen persoonlijke situatie vertrekkend.

Laat ons samen onze leefstijl als een gezondheidsmedicijn inzetten en daar zelf, maatschappelijk maar ook zeker de opgroeiende jeugd, duurzaam de vruchten van plukken.

Tot ziens bij FeelGoodClubs waar goed voelen zeker zo belangrijk is als fit zijn.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Wat is gezondheid? vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by FeelGoodClub Arendonk